Nieuwe zoekopdracht
Filter resultaten
< Terug

Filter

Autobanden 165/70 R13

165/70 R13 autobanden: hoe zit het precies met de maat?

Je vraagt je misschien af waar de bandenmaat 165/70 R13 voor staat en wat de verschillende getallen en letters betekenen. De bandenmaat is te vinden aan de zijkant van je banden.

  • De "165” staat voor de breedte van de band.
  • De "70" staat voor de hoogte van de band. Dit is de hoogte van de wang (van velg tot het profiel) in percentage van de breedte. In dit geval is de hoogte van "70”, dus 70% van de breedte van 165 mm. Daarmee is de wang van de band dus 116 mm hoog.
  • De "R13" staat voor de inchmaat. Dit is de doorsnede (of diameter) van de velg. Deze meten we diagonaal en vanaf de velgrand.
  • Het getal achter de inchmaat, bijv. “91” is het draagvermogen. Dit geeft het maximale draagvermogen van de band aan. Zo staat een draagvermogen van bijvoorbeeld 92 voor een belasting van maximaal 630 kilo.

    Wij adviseren je het draagvermogen aan te houden van de banden die nu onder jouw auto zijn gemonteerd. Een hoger draagvermogen kiezen kan altijd, lager niet. Dus stel: je draagvermogen is nu 91, dan kun je gerust ook banden kopen van 92 of hoger.
  • De letter achter het draagvermogen bijv “H” is de snelheidsindex. Deze letter staat voor de snelheid waarmee je maximaal met jouw banden kunt rijden. Hou voor de snelheidsindex tenminste de maximale snelheid van je auto aan (zie hiervoor de maximale snelheid op je kilometerteller).

    Je denkt misschien: “ik rijd toch nooit 240 km/u”. Maar een band met een te lage snelheidsindex kan een slechtere wegligging en meer slijtage geven. De kans op een klapband groter.

    Een hogere snelheidsindex kiezen is geen probleem. Stel: je huidige snelheidsindex is "H", dan kan je ook een band met bijv. "T" of "V" kiezen. Zorg er dan wel voor dat je altijd 2 dezelfde indices hebt op één as.

Versterkt:

Soms zie je ook “Versterkt” achter de band staan. Dit is een band met een verhoogd draagvermogen, ook wel “Extra Load” genoemd.

Dit is ideaal wanneer jouw auto vanwege zijn gewicht, of vanwege het gebruik van een caravan of aanhanger, meer kilo's moet kunnen dragen. Door de verstevigde binnenkant kan deze band namelijk meer belasting aan.

Demo-band:

Daarnaast kan een band ook het “Demo” kenmerk hebben. Een demoband is al eens gemonteerd geweest en heeft hooguit een paar honderd meter gereden (bijv. op een autosalon of voor een bandentest).

Een demoband biedt je dezelfde veiligheid, maar is tot wel 10% goedkoper.

DOT-”jaartal”:

Je zou ervoor kunnen kiezen om een band te kiezen met een oudere productiedatum (ook wel “DOT” genoemd). Zo betekent DOT 2016, dat de band geproduceerd is in 2016.

Banden van 5 jaar of jonger worden door de Europese Organisatie voor Banden en Velgen (ERTRO) als nieuw beschouwd.

Heb je een band een eerdere productiedatum heeft dan de genoemde 5 jaar? Geen zorgen; een band die als nieuw verkocht wordt, kan ten minste 5-6 jaar veilig gebruikt worden.

Als je toch liever een band koopt met een jonger productiejaar, selecteer dan een band die niet het kenmerk “DOT” heeft.

Runflat banden:

Runflat banden zorgen ervoor dat je nooit meer langs de kant van de weg hoeft te staan bij een lekke band. De versterkte zijkant van de band is stevig genoeg om ca. 80km door te kunnen rijden als de lucht uit je band is.

Wil je hierop selecteren? Vink dan “Runflat” aan, onder “Kenmerken” in het filter.
Let op: het kan zijn dat sommige bandenmaten niet in runflat geproduceerd worden.

gevonden. Klik hier voor de resultaten.