montagepartner
Handig: laat je banden monteren bij één van onze 2.000+ montagepartners. Zóveel makkelijker.

Wij sturen je banden rechtstreeks naar onze montagepartner bij jou in de buurt.

Geen gesjouw met je banden. Dat scheelt!

Populaire bandenmerken
Meest voorkomende bandenmaten

Al 83.000+ klanten vertrouwden op BandenExpert. Ben jij de volgende?

Klantenbeoordeling 9,3

Wist je dat wij van alle aanbieders de hoogste klanttevredenheidsscore hebben? Onze klanten geven ons een 9,3.

Gratis verzending

Je nieuwe autobanden bezorgen we gratis bij je thuis of bij de montagepartner van jouw keuze. Heel gewoon bij BandenExpert.

Vandaag besteld, morgen in huis

Bestel je vóór 12 uur 's middags? Dan kunnen je banden al de volgende werkdag aan onze montagepartner of bij jou aan huis worden geleverd.

Montage altijd dichtbij

Laat je banden bij onze montagepartner in de buurt monteren. Zelf je banden monteren? Dat kan natuurlijk ook.

Autobanden online kopen: alles wat je in 2024 moet weten

Tips en advies van BandenExpert waarmee jij de beste keuze voor jouw nieuwe autobanden maakt

Je kunt autobanden online kopen voor verschillende seizoenen: zomerbanden, winterbanden en all-seasonbanden. Elke band heeft andere eigenschappen, waardoor hij onder specifieke omstandigheden beter scoort. Maar je kunt ook zelf veel doen om je banden in topconditie te houden.

Weten wanneer je welke band moet hebben? Wanneer je goedkope autobanden en wanneer duurdere autobanden kiest? En waar je verder allemaal op moet letten, ook als je je autobanden online koopt?

Dat vertellen we je graag!

De beste autobanden voor het seizoen

De beste autobanden voor het seizoen

Wanneer kies je voor zomerbanden?

Zomerbanden zijn het grootste deel van het jaar de beste banden die je onder je auto kunt hebben. Ze bieden optimale grip en een goede wegligging in de zomer en ook in het voor- en najaar, zolang de temperatuur boven de 7 graden Celsius blijft.

Wanneer kies je voor zomerbanden?

Zomerbanden zijn de beste banden bij

In het gematigde zeeklimaat dat we in een groot deel van Europa hebben, zou je kunnen denken dat je in het geheel geen winterbanden nodig hebt. Als je besneeuwde heuvels of bergen maar vermijdt.

Een aanzienlijk deel van de automobilisten schakelt daarom in de winter niet over op winterbanden en blijft doorrijden op zomerbanden. Nieuwe autobanden kopen hoeft dan niet meer.

Goedkope autobanden of premium autobanden kopen?

advies helpdesk

Maakt de kwaliteit van de band wat uit? Ja, dat maakt zeker wat uit, al was het maar in de prijs. Zonder gekheid: de banden van veel Europese merken zijn vrijwel allemaal goed (ook de goedkope autobanden), maar als je meer vergt van je band kun je beter een wat duurder merk kiezen.

Als het gaat om prestaties, kwaliteit, levensduur en prijs kunnen we autobanden in 3 klassen indelen:

  1. A-merk of premium (vaak de band met de beste specificaties)
  2. Prijs-kwaliteit of middenklasse (de gulden middenweg)
  3. Budgetbanden/ goedkope autobanden (de voordeligste keuze)

Welke nieuwe autobanden je het beste kunt kopen, hangt onder andere af van:

  • Je rijstijl, bijvoorbeeld rustig of juist sportief
  • De afstanden die je rijdt
  • Of je veel in de stad of op de snelweg rijdt
  • Het gewicht en het vermogen van je auto
  • Jouw persoonlijke merkvoorkeur

Let op: goedkope autobanden leveren op de korte termijn een besparing op, maar slijten wel sneller dan premium banden. Per saldo maakt het dus over de looptijd niet zo veel uit.

Zoeken

Autobanden online kopen; hoeveel bespaar ik?

Je wilt je autobanden online kopen. Maar waar moet je qua kosten rekening mee houden bij de verschillende soorten autobanden die je kunt kopen? De prijzen variëren al naar gelang de keuze voor het type band en of je kiest voor dure of goedkope autobanden.

Ter indicatie; als je premium autobanden online koopt, ben je in een standaard maat ongeveer 75 euro per band kwijt.

Wil je goedkope autobanden bestellen van een budgetmerk? Bij BandenExpert vind je goedkope autobanden van budgetmerken in een standaard bandenmaat al voor ongeveer 45 euro per stuk.

Je autobanden online kopen via BandenExpert, levert je ongeveer een besparing op van maar liefst 30% ten opzichte van je lokale garage.

Bespaar 30% met BandenExpert

En je bespaart niet alleen op de banden, maar ook op de montage. Garages die hun diensten op BandenExpert aanbieden, concurreren niet alleen op kwaliteit maar ook op montageprijzen.

Je bespaart dus zowel op de banden alsook op de montage door je autobanden online te kopen!

Maar wees wel opmerkzaam als je je autobanden online koopt (en belangrijk als je goedkope banden online koopt). Niet elke banden webwinkel is even betrouwbaar.

De 7 punten waar je op wilt letten als je je autobanden online koopt

  1. Reviews: hoe zijn de reviews? Sites met een reviewscore lager dan een 9 (klinkt misschien hoog), maar hebben doorgaans niet de klantenservice waar je naar op zoek bent als er iets mis gaat. Hoeveel reviews heeft de webwinkel?
  2. Retourrecht: heeft de site een retourrecht? Met andere woorden, mag je je bedenken en de banden zonder opgave van reden binnen 30 dagen terugsturen? Zo weet je in ieder geval zeker dat je je geld terug krijgt.
  3. Continuïteit: hoe lang bestaat de site al? Omdat je vaak een groter bedrag betaalt voor je banden, wil je je banden zonder risico kunnen kopen.
  4. Algemene voorwaarden: voldoet de webwinkel aan de wet- en regelgeving? Ook dit geeft aan of je met een gerust hart je banden online kunt kopen.
  5. Contactgegevens: als consument wil je weten bij wie je koopt. Als je je banden bij een garage koopt, weet je dat. Maar hoe zit dat als je je autobanden online koopt? Ook dan wil je er een vertrouwd gevoel bij hebben.
  6. Achteraf betalen: biedt de webwinkel ook achteraf betalen aan? Dit kan een indicatie zijn dat de webwinkel een betrouwbare webwinkel is.
  7. Deskundigheid: zie in de reviews terugkomen van eerdere klanten terugkomen hoe deskundig het advies was van de helpdesk toen zij hun autobanden online kochten.

Tip: als je goedkope banden online koopt, zoals budgetbanden, kijk dan ook naar de reviews van de banden zelf. Dit kan je bijvoorbeeld het beste doen op sites zoals tyrereviews.co.uk (dit is wel een Engelstalige website).

Bandentests 2019 – 2020

Bandentests
De populairste zomerbanden, winterbanden en all-seasonbanden worden regelmatig getest door bijvoorbeeld autoclubs als ADAC of door internationale automagazines.

De testresultaten geven vaak een goede indicatie voor wat je van de band kunt verwachten. Bijvoorbeeld de prestaties van goedkope autobanden ten opzichte van een premium autoband.

Belangrijk is het om bij de testresultaten altijd te kijken naar de bandenmaat. De resultaten voor verschillende maten kunnen nogal uiteenlopen.

Na verloop van tijd komen er ook nieuwe banden op de markt die dan weer betere resultaten scoren. Je moet de testresultaten dus ook altijd zien in het licht van het testjaar.

Best scorende zomerbanden

  1. Michelin Pilot Sport 4
  2. Continental PremiumContact 6
  3. Michelin Primacy 4
  4. Goodyear Eagle F1 Asym 5
  5. Bridgestone Turanza T005

Best scorende winterbanden

  1. Dunlop Winter Response 2
  2. Pirelli Cinturato Winter
  3. Kleber Krisalp HP3
  4. Continental WinterContact TS 860
  5. Michelin Alpin A4

Best scorende all-seasonbanden:

  1. Continental AllSeasonContact
  2. Goodyear Vector 4Seasons Gen-2
  3. Nokian Weatherproof
  4. Nexen N blue 4 Season
  5. Michelin Crossclimate

Bovenstaande toplijstjes zijn gebaseerd op de testresultaten van de meestvoorkomende bandenmaten. Bandentesten zijn uitgevoerd door de Duitse test-organisatie ADAC en door de Nederlandse test-organisatie ANWB.

Hoe lees je de bandenmaat af?

Hoe lees je de bandenmaat af?
De bandenmaat van je auto is samengesteld door de breedte in millimeters, de hoogte als een percentage van de breedte en de velgmaat in inches (duimen). De maat van de autoband staat vermeld op de zijkant van je huidige banden.

Dit kan er als volgt uitzien: 205/55 R16. De breedte is in dit geval 205, de hoogte 55 en de inchmaat 16.

Voor veel auto’s geldt een advies ten aanzien van de maat van de banden. Bijvoorbeeld omdat bredere banden niet passen of omdat de snelheidsmeter een te grote afwijking vertoond als de bandenmaat te ver afwijkt van het fabrieksvoorschrift.

We adviseren je om dezelfde bandenmaat te nemen als de maat die nu onder je auto zit.

In het instructieboekje vind je waarschijnlijk ook een advies ten aanzien van de bandenmaat, maar er kunnen inmiddels ook andere velgen op de auto zitten.

Draagvermogen (loadindex)

Hoe lees je het draagvermogen af?
Achter de bandenmaat vind je nog de toevoeging van het draagvermogen (de cijfers) en de snelheidsindex (de letter). Dit kan eruitzien als bijvoorbeeld 91W.

Het getal geeft het maximale draagvermogen van de band aan. Dit noemen we ook wel de loadindex. Dit getal heeft een waarde van tussen de 71 en de 120.

Het getal van de loadindex correspondeert met een specifiek gewicht dat de autoband kan dragen. Een draagvermogen van 91 staat voor 615 kilo.

Het spreekt voor zich dat je banden het gewicht van je auto moeten kunnen dragen. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger het benodigde draagvermogen. Het beste kies je het draagvermogen van je huidige banden.

Je kunt altijd kiezen voor een hoger draagvermogen dan voorgeschreven, lager niet.

Snelheidsindex

Hoe lees je de snelheidsindex af?
De snelheidsindex is altijd een letter en geeft de maximale snelheid aan die je met de band kunt rijden. De letter W staat bijvoorbeeld voor snelheden tot en met 270 km/u.

Let op: een band met een te lage snelheidsindex kan zorgen voor een slechtere wegligging en het risico op een klapband. Monteer dus nooit een band met een te lage snelheidsindex voor jouw auto, ook niet als je de maximale snelheid nooit rijdt. Hou hierbij de aanbeveling van de fabrikant aan.

Veelvoorkomende snelheidsindices zijn T (tot 190 km/u), H (tot 210 km/u), V (tot 240 km/u) en W (tot 270 km/u).

Banden met een hogere loadindex of snelheidsindex dan voorgeschreven door de fabrikant kun je trouwens veilig onder jouw auto monteren. Kies wel altijd voor 2 banden met dezelfde indices op één as.

In de winter kies je vaak voor een band met een lagere snelheidsindex, omdat je dan meestal toch niet op maximale snelheid gaat rijden en omdat een lagere snelheidsindex beter om kan gaat met winterse situaties. Kies altijd wel voor een snelheidsindex die maximaal één letter lager ligt dan die past bij jouw auto, zoals aangegeven in de handleiding.

Bandenspanning: zo haal je het meeste uit je nieuwe banden

Zo haal je het meeste uit je nieuwe banden

Een juiste bandenspanning is belangrijk voor een optimale verhouding tussen prestaties, verbruik en slijtage van je nieuwe autobanden.

De aanbevolen bandenspanning (gemeten in bar) voor jouw auto vind je terug in het instructieboekje. Deze staat vaak ook aan de binnenzijde van de tankklep of aan de binnenkant van het portier weergegeven.

Anders zijn er algemene tabellen te raadplegen, waarin je jouw auto op kunt zoeken.

Download hier de Goodyear bandenspanningstabel

Wat is de juiste bandenspanning? Dat is een luchtdruk die zorgt voor voldoende stabiliteit en draagkracht. Dat komt de prestaties ten goede, zorgt voor een lage bandenslijtage en een lager brandstofverbruik.

Het meest komt een te lage bandenspanning voor, omdat mensen te lang wachten met het op peil brengen van de luchtdruk in hun banden.

Uit metingen blijkt dat maar liefst 60% van alle automobilisten rijdt op banden met te weinig spanning.

Als je op vakantie gaat of een zware last moet vervoeren, is het aan te raden je banden iets meer op te pompen dan normaal. 10% meer dan volgens de richtlijnen in de handleiding van jouw auto kan gemakkelijk.

Een voorbeeld:

Als de aanbevolen spanning normaal gesproken 2,0 bar is kun je daar gerust 2,2 van maken. Als je bandenspanning 2,4 bar moet zijn, maak je daar bij zware belasting 2,7 bar van.

Dat scheelt flink in slijtage en brandstofverbruik. Bovendien kun je langer op je banden doorrijden, zonder dat ze écht een te lage spanning hebben.

Check minimaal eens per maand je bandenspanning. En in het bijzonder natuurlijk voordat je een lange reis maakt, zoals een vakantietrip.

Zoeken

Bandenprofiel: zijn je huidige banden al aan vervanging toe?

Behalve controleren op bandenspanning, moet je ook letten op de slijtage van het profiel. In de regel gaan premium autobanden langer mee dan budgetbanden, mits ze regelmatig gecontroleerd zijn op de juiste bandenspanning.

Een en ander is afhankelijk van het merk en het type band.

Een periodieke keuring is in de Europese landen bij wet verplicht. In de meeste landen moeten je banden (zowel zomer- als winterbanden) een minimale profieldiepte van 1,6 mm hebben.

Maar dat is echt heel minimaal, want zeker bij winterbanden profiteer je bij zo weinig profiel nauwelijks nog van hun functie.

In Duitsland moeten winterbanden wettelijk een profieldiepte van minimaal 4 mm hebben.

Zit je daaronder, dan kan je het beste snel nieuwe autobanden kopen.

Een slimme truc om het profiel van je banden te meten

Een slimme truc om het profiel van je banden te meten
Er zijn bandenprofielmeters in de handel. Voor een paar euro kun je zo’n tooltje kopen dat je in het profiel steekt waarna je op het display de diepte in mm kunt aflezen.

Maar er is ook een makkelijke, low-tech manier om de profieldiepte aan de hand van een euromunt te bepalen.

Steek de euro in het profiel van je zomerband. Komt het gouden randje boven het profiel uit? Dan heb je minder dan 3 mm profiel over en is je zomerband bijna aan vervanging toe.

Voor je winterbanden kun je een muntstuk van 2 euro nemen. Bij deze munt moet het zilveren randje helemaal in het profiel verdwijnen.

Zo niet, dan heb je minder dan 4 mm profiel over en moet je je winterbanden vervangen.

Je nieuwe banden monteren: kies hoe je het wilt

Er zijn verschillende mogelijkheden als je nieuwe banden op je auto wilt. Deze opties bieden we je graag bij BandenExpert:

1. Montage bij een montagepartner bij jou in de buurt

Montage bij een montagepartner bij jou in de buurt
Bij BandenExpert beschikken we over een fijnmazig netwerk van meer dan 2.000 montagepartners. Dikke kans dat er eentje bij jou om de hoek zit, misschien wel de garage waar je voor het onderhoud aan je auto ook al komt.

Voor een tarief van € 15 tot € 25 – afhankelijk van de bandenmaat – per band monteert onze partner jouw nieuwe banden.

Vanzelfsprekend kunnen we jouw banden rechtstreeks naar de montagepartner van je keuze sturen.

2. Zelf monteren

Zelf monteren
Wil je jouw nieuwe autobanden goedkoop zelf monteren of heb iemand die dit voor je doet? Dan bezorgen we ze ook graag bij je thuis of op een ander adres van je voorkeur.

Je kunt je banden natuurlijk ook door je garage laten monteren op het moment dat je auto andere service nodig heeft. Bijvoorbeeld een nieuwe APK, een airco-beurt, uitlijnen of het verversen van olie en filters.