Banden wisselen

Is het tijd voor jouw bandenwissel? Jij bent niet de enige want, ruim 3 miljoen Nederlanders wisselen hun winter- naar zomerbanden en andersom.
Voor een complete bandenwissel inclusief demontage, balanceren en montage kan jij bij ons terecht! Je hebt de keus tussen mobiele montage of een bandenwissel bij een van onze montagepartners.

Kies jij voor mobiele montage? Dan komen wij met onze mobiele montage bus bij jouw thuis of op het werk de banden wisselen!

Wanneer banden wisselen?

Wij krijgen vaak de vraag: “Wanneer moet ik mijn autobanden wisselen?”

Twee keer per jaar raden wij aan jouw banden te wisselen. Zodra de temperatuur daalt tot onder de 7°C is het verstandig om je zomerbanden te wisselen met winterbanden. Zo weet je zeker dat je optimaal bent voorbereid op barre omstandigheden. Wij raden aan om jouw zomerbanden te wisselen naar winterbanden rond oktober/november.

Wanneer de temperatuur rond maart/april weer boven de 7°C uitkomt, kunnen wij jouw zomerbanden weer onder je auto monteren.
Is het echt nodig om je winterbanden te wisselen naar zomerbanden? Ja, want bij warmer weer slijten winterbanden 20% sneller dan zomerbanden. Daarnaast is je remweg vanaf 15 graden, 30% korter op zomerbanden.

De jaarlijkse wissel hoeft niet met all seasons banden, tenzij de banden niet voldoen aan de wettelijke profiel diepte of door slijtage, uitdroging of beschadiging.

Wettelijke minimale profiel diepte

De wettelijke minimale profieldiepte van jouw autobanden is 1.6 mm. Wij raden aan voor de veiligheid om jouw zomerbanden en all seasons banden te wisselen bij een profieldiepte van 2 mm. Als je op winterbanden rijdt raden wij aan om met minimaal 4 mm profieldiepte te rijden. Dit geldt ook voor runflat banden.

Met de Tread Wear Indicatoren (TWI) kan je de profieldiepte van jouw banden eenvoudig aflezen. Mocht je deze niet hebben, dan kan je eenvoudig je profieldiepte meten met een 1 euro muntstuk. Dit kan je doen door middel van de munt in de groef van de band te steken. Is het gouden randje van de munt nog zichtbaar? Dan is de profieldiepte minder dan 3 mm. Hoe minder diep de profieldiepte is, hoe minder grip je hebt op de weg. De profieldiepte van minimaal 1.6 millimeter is wettelijk vastgelegd.. Wij raden aan om jouw autobanden altijd te vervangen of te wisselen in de volgende situaties:

  • Beschadigingen aan jouw banden
  • Slijtage van de band
  • Uitdroging, scheurtjes of tekenen van veroudering
  • Lekke band

Vergeet je reserve wiel niet te checken

Het is belangrijk, na het wisselen van de autobanden, dat de bandenspanning van het reservewiel op peil is, dus check dit met een bandenspanningsmeter. Je kunt zien hoe hoog de bandenspanning moet zijn in het instructieboekje van jouw auto, of aan de binnenzijde van de deur aan de zijde van de chauffeur. Daarnaast is het van belang dat het reservewiel gelijk of vergelijkbaar is aan de oude lekke autoband. Zorg ervoor dat de autobanden dezelfde afmetingen en dezelfde snelheidsindex hebben. Verder dienen de banden voorzien te zijn van een gelijk profiel.

Regelmatig zul je jouw banden moeten wisselen. Of het nu gaat om van de zomerbanden naar winterbanden te wisselen of om een lekke band. Wil je dit zelf doen? Volg deze simpele handleiding voor het wisselen. Is dit toch allemaal teveel gedoe voor jou? Ga dan gerust naar een montagepartner van BandenConcurrent of wij komen bij jou langs met onze mobiele montage bus! Wij leveren altijd uitstekende service. Dit zie je terug in de uitmuntende beoordeling op Kiyoh! Wij scoren daar namelijk een 9.2 en 99% klanttevredenheid. Ook heeft BandenConcurrent op Trustpilot een zeer goede beoordeling van een 9.2. Dus bij ons zit je altijd goed!

 

 

 

 

Kan ik je helpen?

Lees ook de veelgestelde vragen.

Copyright (C) 2019 - BandenExpert.be