Banden wisselen, hoe doe ik dat?

Regelmatig zul je jouw banden moeten wisselen. Of het nu gaat om van de zomerbanden naar winterbanden te wisselen of om een lekke band. Volg deze simpele handleiding voor het wisselen.

Stap 1 veiligheid tijdens wisselen van autobanden:

 • Het is allereerst belangrijk dat je tijdens het wisselen van jouw autobanden, jouw veiligheid en de veiligheid van anderen in acht neemt. Zo dien je ervoor te zorgen dat de auto op een veilige plaats staat en je goed zichtbaar bent voor overig verkeer.
 • Zet de waarschuwingslichten aan en plaats eventueel een gevarendriehoek ongeveer 30 à 50 meter achter jouw auto.
 • Zorg er daarnaast voor dat de auto op een stevige, vlakke ondergrond staat.
 • Zet vervolgens de auto op de handrem en in de eerste versnelling.
 • Om de auto extra stevig te laten staan, legt je een steen achter de band die diagonaal ligt ten opzichte van de lekke band. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je beginnen met de eerste handeling van het autobanden wisselen.

Stap 2: Verwijder de lekke autoband

 • Onderzoek de lekke autoband om te kijken waarom deze lek is. Vaak wordt een lekke band veroorzaakt door iets scherps, zoals een schroef of een spijker.
 • Wanneer dit het geval is, verwijder deze dan en laat de band verder leeglopen. (Verwijder het scherpe voorwerp wel pas wanneer je de autoband daadwerkelijk gaat verwisselen)

Stap 3: jouw auto opkrikken met jouw autokrik

 • Je kunt nu beginnen met het losdraaien van de wielbouten of moeren. Dit moet je doen voordat je de auto gaat opkrikken. Draai de wielbouten één slag los met het daarvoor bestemde gereedschap. Wanneer dit lastig gaat, kun je wat extra kracht zetten door jouw voet te gebruiken.
 • Vervolgens kun je de auto opkrikken met behulp van een autokrik. In het instructieboekje van jouw auto staat aangegeven hoe dit in zijn werk gaat. (Elke auto heeft een speciale plek waar een autokrik geplaatst kan worden. Je kunt in het instructieboekje ook lezen waar op de auto, dit krikpunt zich bevindt.
 • Plaats de autokrik op het krikpunt en laat de auto voorzichtig omhoog komen, totdat de autoband net boven de grond komt. Let op dat je geen vingers, handen of voeten onder de autoband laat komen! Het is handig om het reservewiel onder de dorpel van de auto te leggen. Mocht de auto toch naar beneden komen, kun je de krik makkelijk terugplaatsen.
 • Wanneer de auto is opgekrikt, kun je de wielbouten verder losdraaien en verwijderen. (Tip: Verwijder de bovenste wielbout als laatste, dit voorkomt dat het wiel naar je toe valt. Bovendien zijn de overige bouten zo makkelijker los te maken)

Stap 4 vastdraaien van jouw nieuwe autoband

 • Als alle wielbouten weg zijn, kun je de lekke autoband verwijderen. Haal het reservewiel onder de auto vandaan en verwissel deze met de net verwijderde autoband.
 • Plaats het reservewiel en draai deze vast met de wielbouten. Je kunt dit eerst met de hand doen, waarna je de bouten verder aan kunt draaien met het gereedschap. Het beste kun je de wielbouten kruislings vastdraaien. (Als jouw autoband vier wielbouten heeft, begin dan bij een willekeurige wielbout en draai hierna de tegenoverliggende bout los. Doe dit ook voor de twee andere bouten)
 • Wanneer de autoband vastzit, kun je de auto langzaam weer laten zakken en de autokrik verwijderen. Draai de bouten nogmaals stevig aan.

Conclusie en extra advies:

Het is belangrijk, na het wisselen van de autobanden, dat de bandenspanning van het reservewiel op peil is, dus check dit met een bandenspanningsmeter. Je kunt zien hoe hoog de bandenspanning moet zijn in het instructieboekje van jouw auto, of aan de binnenzijde van de deur aan de zijde van de chauffeur. Daarnaast is het van belang dat het reservewiel gelijk of vergelijkbaar is aan de oude lekke autoband. Zorg ervoor dat de autobanden dezelfde afmetingen en dezelfde snelheidsindex hebben. Verder dienen de banden voorzien te zijn van een gelijk profiel.

Is dit toch allemaal teveel gedoe voor jou? Ga dan gerust naar een montagepartner van BandenConcurrent! Bij ons kan je gemakkelijk zien welke montagepartners een uitstekende service leveren en welke er goedkoop zijn. BandenConcurrent heeft daarnaast een uitmuntende beoordeling op Kiyoh met een 9.0 en 99% klanttevredenheid. Ook heeft BandenConcurrent ook op Trustpilot een zeer goede beoordeling van een 9.0. Dus bij ons zit je altijd goed.

Kan ik je helpen?

Lees ook de veelgestelde vragen.

Copyright (C) 2019 - BandenExpert.be